Gunung Berapi Bagaimana Gunung BerapiTerbentuk ?

Gunung berapi terbentuk ketika suatu lubang atau celah di dalam kerak bumi mengakibatkan magma terdorong keluar melaluinya. Apa sih magma itu ? Magma merupakan batuan cair.
Magma yang sudah terdapat dipermukaan disebut lava. Sedangkan lava adalah lahar yang mengalir ke bawah dan sangat panas.
gunungYang pertama meletus ke udara dari kerak bumi adalah abu dan asap. Di bawah sebuah gunung berapi terdapat suatu rongga yang berisi batuan cair yang disebut juga ruang magma yang terletak di dalam mantel (lapisan di bawah kerak). Batuan itu terbentuk di bawah suatu titik lemah pada lapisan kerak, mungkin di bawah sebuah punggung bukit di tengah lautan di mana lapisan-lapisan kerak bergerak terpisah.

Aktivitas Gunung Berapi

Magma mengalami tekanan dan menjadi lebih renggang dibanding lapisan di bawah kerak sehingga secara bertahap magma bergerak naik, seringkali mencapai celah atau retakan yang terdapat pada kerak. Banyak gas dihasilkan dan pada akhirnya tekanan yang terbentuk sedemikan besar sehingga menyebabkan suatu letusan ke permukaan.

Pada tahapan ini, gunung berapi menyemburkan bermacam gas, debu, dan pecahan batuan. Lava yang mengalir dari suatu celah di daerah yang datar akan membentuk plateau lava. Lava yang menumpuk di sekitar mulut (lubang) membentuk gunung dengan bentuk kerucut seperti umumnya.

Setengah dari gunung berapi di dunia muncul di daerah-daerah yang membentuk seperti sabuk di Lautan Pasifik dan disebut cincin gunung berapi. Di daerah ini sisi-sisi lapisan berada tumpang tindih satu sama lainnya dan tenggelam kembali ke dalam lapisan di bawah kerak. Kerak yang lama meleleh dan tekanan yang besar dapat mendorong magma kembali ke permukaan. Di sepanjang pegunungan di tengah lautan, lapisan kerak buminya tipis dan lemah dan magma muncul keluar membentuk barisan gunung berapi.

Di Indonesia pernah terjadi letusan yang sangat dahsyat dari Gunung Krakatau yang terletak di daerah Jawa Barat pada tahun 1883 letusan terdengar sampai sejauh 3000 mil. Letusan tersebut juga mengakibatkan gelombang ombak yang sangat besar, tinggi gelombang tersebut sampai dengan 130 kaki. Gelombang tersebut terkenal dengan nama Tsunami.

Iklan

3 thoughts on “Gunung Berapi Bagaimana Gunung BerapiTerbentuk ?

 1. Nizam berkata:

  Di anggap bencana (bagi sesetengah orang), tersembunyi Rahmat Allah dari kejadian letusan gunung berapi. Sebagaimana firmannya …..tidak Aku jadikan sesuatu itu dengan sia-sia.

  Dan ini dibuktikan dengan kajian/penemuan oleh sainstis-saintis NASA, tetapi disembunyikan. Ada dikalangan sainstis ini menjadi gila kerana tidak dapat menghurai kejadian Allah ini secara ilmiah (oleh kerana kekangan akal manusia), dan ada dibukakan hatinya oleh Allah memeluk Islam setelah menjalankan kajian secara holistik/ketuhanan /Al-Quran.

  Kini rahsia besar ini telah terbongkar dan lahar gunung berapi ini telah dikomersialkan menjadi bentuk loket seramik dgn menggunakan teknologi bio-nano. Dengan izinNya, dapat menyembuhkan pelbagai penyakit zahir dan batin.

  Penemuan sainstis NASA dari kejadian gunung merapi diseluruh dunia mendapati hanya lahar Gunung Berapi Fiji di Jepang sahaja yang berkhasiat yg mana mengandungi 70 bahan mineral sama seperti yang terdapat pada madu dan air zam-zam? Bukankah madu dan air zam-zam telah diceritakan khasiatnya didalam Al-Quran? Ini adalah adalah disebabkan oleh faktor persekitaran dan kesesuaian pemakaiannya untuk tubuh manusia pada suhu 37˚C. Mungkin ada yang tidak percaya mengapa Gunung Fuji sahaja yang berkahasiat? Sepatutnya kita memikirkan juga mengapakah dalam banyak2 telaga air diseluruh dunia termasuk Negara Arab, hanya telaga air zam2 di Mekah sahaja berkhasiat?

  Penemuan Sains & Persoalan:
  Bagaimana air yang telah dicas dengan loket ini dalam beberapa saat dapat menukar air kepada bentuk hexagon (air hidup), beroksigen, bertenaga, lembut dan beralkali sama sepeti air zam-zam?

  Bagaimana orang lumpuh/stroke selama 3-4 tahun insyaallah dapat berjalan semula dengan rawatan loket quantum hanya sekali sahaja selama 1-2 jam?

  Apa perasaan anda apabila kaki anda dinasihatkan dipotong oleh doktor akibat kencing manis? Bagaimana loket ini dapat membantu?

  Bagaimana loket ini dapat melawan penyakit kanser dan menghalang sel kanser dari merebak sehinggakan diguna pakai sebagai rawatan alternatif oleh MAKNA (Majlis Kanser Malaysia)?

  Jika anda orang Islam, tentu anda percaya kepada jin dan syaitan. Bagaimana dengan loket ini dapat membuang saka, gangguan jin, dan merawat histeria? Anda pernah terfikir berapakah kelajuan lahar ini dibandingkan dengan kelajuan jin/syaitan? Tiada yang mustahil bagi Allah!!! Ramai yang dah berjaya dan membuktikannya. Tak perlu jumpa bomoh/dukun.

  Benarkah loket ini dapat melakukan rawatan jarak jauh dan terbukti berkesan walaupun beribu kilometer jaraknya hanya melaui telefon? Anda tak percaya??? Tapi pernahkah anda fikir bagaimana suara anda dapat didengari diseluruh dunia melalui telefon, bagaimana gambar tersiar di TV diseluruh dunia secara lansung?

  Diatas adalah diantara khasiat dan kegunaannya. Gunakan Loket Lahar Gunung Berapi Quantum-ANDA TAK PERLU MAKAN hanya pakai sahaja, TIADA TARIKH LUPUT dan berkhasiat sepanjang hayat anda, malah boleh diwarisi. Laburkan wang anda sekali sahaja!!!

  Bukan tangkal, Bukan sihir/magic-ia adalah rahmat Allah kepada sesiapa memikirkan kejadiannya, mengkajinya dan memakainya.
  Anda tidak akan percaya selagi anda tidak membuka minda anda dan memakainya.

  Anda masih tak percaya atau was-was???
  Produk ini telah dipasarkan di lebih 140 buah negara dalam masa 1-2 tahun sahaja dengan mendapat pelbagai anugerah. Anda patut berbangga kerana syarikat Malaysia iaitu fusion excel telah diberi kepercayaan sebagai sole distributor untuk menjual produk ini diseluruh dunia. Ditambah dengan plan income dan bonus hebat dalam USD (1USD=RM3.8), anda pasti terpikat.

  Hubungi saya nizam: +012-2892001 atau email pada nizam388@gmail.com untuk maklumat lanjut. Atau layari web rasmi syarikat di http://www.fusionexcel.com. Call saya untuk mendapatkan harga promosi yang mana lebih rendah dari harga yang ditawarkan oleh syarikat.

  Sekian terimakasih.

 2. Popi Wihandini S berkata:

  makasih udah di kasih tau ini sangat membantu saya

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s